Tarihçemiz

Rumelikavağı, zengin tarihi ve doğal güzellikleri ile İstanbul’un en güzel yerleşim yerlerinden bir tanesi olup, Rumelikavağı’nda yer alan PESCHERIA’da semtin zengin tarihsel geçmişine sadık kalarak, nezih bir ortamda denizin lezzetlerini sunuyoruz.
“Sarıyer’in kuzeyinde, Anadolukavağı’nın karşısında yer alan Rumelikavağı; Garipçe, Rumelifeneri, Zekeriyaköy, Maden, Sarıyer Merkez ve Yenimahalle mahallerine komşudur. Boğaz’ın Karadeniz girişinde Bizans döneminden başlayarak önemli bir yerleşim yeri olan Rumelikavağı, günümüzde balık lokantaları ve plajları ile Sarıyer’in turistik mahallelerinden biridir.
Rumelikavağı’nın tarihi antik çağlara kadar uzanır. “Mavromolos” (Karataş) ismiyle anılan mahallede Serapion tapınağının bulunduğu sanılmaktadır. 10. yüzyılda burada inşa edilen Meryem Ana Manastırı zaman içinde yıkılır.
Bizans döneminde “Hieoron Romelias” ismini taşıyan Rumelikavağı’nın ismini, bir zamanlar burada bulunan Bizans tapınağından aldığı söylenceler arasındadır. Bir başka söylence ise ismin, halkın kavak ağacı olarak andığı çarşı içinde bulunan anıt çınar ağaçlarından geldiğidir. Osmanlı döneminde Anadolu ve Rumeli yakalarında Boğaz’ı, deniz geçişlerini, gümrüğü kontrol etmek amacıyla inşa edilen kalelere “Kavak” ismi verildiği, Rumeli yakasında bulunan mahalleye de bu nedenle “Rumeli Kavağı” denildiği de iddia edilmektedir.
Rumelikavağı, 1930 yılına dek köy statüsünde kalmış, Sarıyer’in ilçe olmasıyla birlikte Sarıyer’in mahallelerinden biri olmuştur. Yerli halkı Rum olan Rumelikavağı, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında göç ile büyür. Mahalle sakinlerinin çoğunluğu Karadeniz’den göçenlerden oluşur.

Rumelikavağı, Bizans döneminde başlayan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde devam eden askeri bölge olma özelliğini 1960 yılına kadar sürdürür. Köy sakinleri dışındakilere yasak bölge olan Rumelikavağı, daha sonraki yıllarda gelişmeye başlamıştır.
Rumelikavağı doğal güzellikleri, denizi, plajı olduğu kadar tarihi yapıları ile de bilinir. Rumelikavağı, aralarında Kavak Kalesi, Telli Tabya, Valide Camii (Yusuf Ağa Camii), Telli Baba Türbesi, Ruznameci İbrahim Efendi Çeşmesi, Rumelikavağı İskelesi, Altınkum Plajı ve R. Güney Kıldıran İlkokulu gibi çeşitli tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Çarşı içinde bulunan anıt çınar ağaçları da bu tarihi eserler içinde yer alır. Rumelikavağı’nın tarihi eserleri arasında çeşmeler öne çıkar: Rumelikavağı’nda tarihi çeşmelerin çokluğu dikkati çeker. Ruznameci İbrahim Efendi Çeşmesi(1634), Yusuf Ağa Çeşmesi (1688), Abdülhamit Han Çeşmesi (1900), Hüseyin Sırrı Paşa Çeşmesi (1894).
Rumelikavağı, askeri bölge özelliğinin kaldırıldığı 1960’lardan sonra yeni yolların yapılması, ulaşımın kolaylaşmasıyla birlikte birbiri ardına açılan balıkçı lokantaları ve gazinoları ile gelişmeye başlar. Uzun yıllar boyunca temiz denizi ve kumu ile ünlü olan plajlar günümüzde de hizmet vermeye devam etmektedir.”